Ons frituurvet heeft waarde. Lever het in en win!

De hele maand januari is het inleveren van gebruikt frituurvet éxtra de moeite waard. Want dan krijgen inwoners per fles frituurvet 50 Lelypas-punten cadeau en zijn er bovendien mooie prijzen te winnen. Bij onder andere het afvalbrengstation Lelystad, de Dekamarkt en Vishandel Baarssen kunt u terecht met uw frituurvet. “We kunnen het belang van afval scheiden niet genoeg benadrukken”, aldus wethouder Elly van Wageningen. “Het recyclen van frituurvet willen we met deze actie extra onder de aandacht brengen. Frituurvet is grondstof voor biodiesel en bovendien voorkom je verstoppingen in het riool.”

Spaar en win
Wanneer u in januari frituurvet inlevert, wordt u per fles frituurvet beloond met 50 spaarpunten op uw Lelypas. Daarnaast maakt iedereen die in de maand januari frituurvet inlevert kans op één van de Philips Airfryers XL. Het enige wat u hoeft te doen om kans te maken, is uzelf aanmelden via www.indegoeiebak.nl.
Heeft u nog geen Lelypas? Er ligt gratis eentje klaar bij de inleveradressen van het frituurvet. De pas is overigens ook af te halen bij de aangesloten ondernemers. Meer informatie over de unieke cadeau- en loyaltykaart is te vinden op www.lelypas.nl.

In de gele container!
Gebruikt frituurvet kan weer terug gegoten worden in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kan ingeleverd worden bij een van de inzamelpunten. Heemraad Lida Schelwald-van der Kley van Waterschap Zuiderzeeland: “Gebruikt frituurvet en olie die door toilet of gootsteen worden gespoeld, zorgen voor verstoppingen in het riool en extra werk bij de afvalwaterzuivering. Door beide in te leveren, kunnen vet en olie worden verwerkt tot schone biobrandstof.”

Frituurvet wordt biodiesel en plastic fles wordt fleecetrui
Het ingezamelde frituurvet gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. “Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Ook de plastic verpakking waarin het zit, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten.  Dubbele winst dus!”, besluit Dion van Steensel, directeur HVC.

Publicatiedatum: 22-12-2015